Debatt i BT.
Av: 25 organisasjoner for bybane alt. 3b gjennom ytre sandviken: renato bonafede -Jæger minde velforening, vibeke vågenes - strandens grend vel, peter andersen – munkebotn velforening, kristin svarstad - elsesro borettslag, kjersti berge - søre øyjorden velforening, fritjof lampe - christineborg borettslag.
Vi ønsker Bybanen velkommen. Vi mener den kan gi en synlig, miljøvennlig og positivt identitetsskapende tilvekst til byutvikling i vår bydel, i tråd med premissene i Bergensprogrammet for Bybanefremføringen.
Synlig bybane
Det er laget en konsekvensutredning for Bybanen mot Åsane med tre alternative fremføringer. Den har vært på høring, og innsigelsene er til behandling. Vi ønsker å fremføre argumenter for hvorfor stoppestedene i alternativ 3B er de beste for Ytre Sandviken, fra Glas-Knag til Eidsvågstunnelen.Vår konklusjon er at det kun er i alternativ 3B vi får en synlig bybane, som er miljøvennlig og gir god byutvikling.
I alternativ 3B er bybanen planlagt i sørgående løp på E39 – fra Glas-Knag til Eidsvågstunnelen. Ingen av de andre alternativene gir denne synligheten.
Raserer miljøet
Alternativ 1 kommer i dagen frem til Sandviken Brygge, føres inn i fjellet, kommer så ut dagen i Nyhavn, hvor linjen raserer miljøet, før går inn i fjellet, kommer ut i dagen ved NHH (alt 1 og 2), raserer nærmiljøet, føres inn i fjellet og forlater bydelen.Den synligheten bybanen gir i alternativene 1 og 2 er de varige sårene den plasserer i landskapet, store trafikksoner, glimt av bybane, nye dominerende broer og stygge fjellskjæringer i pittoreske Nyhavnsgrenden. Ikke akkurat det første man tenker når man sier at Bybanen skal være synlig.
Bytvikling
Bybanen skal være miljøvennlig, skape positiv identitet og gi byutvikling. Vi som bor i Ytre Sandviken er glade i bydelen vår. Det er en identitetsskapende bydel med stor historisk verdi. For oss er det viktig at denne bydelen også er god å bo i.Ytre Sandviken er en av Bergens 3 mest forurensede bydeler. Sammen med Bergensdalen og Danmarksplass er strekningen Glass-Knag-Eidsvågstunnelen det området hvor det produseres mest forurensing fra biltrafikken i Bergen. 60.000 biler passerer hver dag, hele året. Hele strekningen ligger i rød sone – den farligste støysonen.
Positiv identitet
Hvordan kan man kan skape en miljøvennlig bybane med positiv identitet og god byutvikling for bydelen vår?Vi velger å vise hvordan Bybanen kan gjøre dette ved å følge alt 3B, og hvordan den IKKE gjør det med løsningene som ligger i alt 1 og 2.
Glass-Knag - Sandviken Brygge
I alternativ 1 er det foreslått å legge stoppestedet på Sandviken Brygge. Isolert sett er dette en god idé, men det er før man ser på ringvirkningene. Med stoppested på Sandviken Brygge, blir innkjøringen ved Gjensidige stengt. Alle som bor og jobber på Sandviken Brygge, Måseskjæret, og i Strandens Grend til Lerøytomten, må sammen med bybanen inn i tunnel under Christineborg borettslag til Sandviken Sykehus.Tunnelåpningen kommer ved parkeringsplassen på Sandviken Sykehus, bilene føres på en oppgradert vei, ut på E39 med av-/ påkjøringen ved Sandviken Sykehus/ Gamle Bergen. Disse av- og påkjøringene er E39s mest ulykkesutsatte punkter mellom Bergen og Åsane, og planlegges nå for en trafikkøkning. Beboerne i Munkebotn får enda en tunnel ved siden av den eksisterende, med den økningen av veistøv og støyplager dette medfører.
Rivning
Vi tror heller ikke brukerne av bydelens eneste stormarked (ICA), synes det er særlig miljøvennlig å kjøre gjennom halve bydelen for å handle.Redusert tilgjengelighet, rivning av et treningssenter, og etablering av en stor trafikksone på Sandviken Brygge er ikke god byutvikling.
Bybanestoppet i alt 3B v/ Glass-Knag har ingen av disse ulempene. Den kan plasseres omtrent ved dagens sørgående bussholdeplass, og konsekvensene av linjeføringen til bybanen i alt 3B reduserer støy og veistøv. I tillegg åpner den for den eneste gode sykkel traséen gjennom bydelen.
Nyhavn
Forslag til stoppested i Nyhavn for alt 1, er å plassere dette utenfor Gamle Bergen. Her må man rive en (2) blokk(er) med 20 (40) leiligheter, fjerne en lekeplass for områdets beboere og et betydelig antall parkeringsplasser ryker med. Adkomsten til Moldbakken må legges om, og man må sprenge seg inn i fjellet for å kunne legge bybanen i en dagløsning. Når vi sier 20(40) leiligheter, så er det fordi planene ikke viser hvordan bybanen igjen skal dukke inn i fjellet, og hvilke skjulte konsekvenser dette får for beboerne i Moldbakken, dersom det også må rives en blokk der.Hvordan etablering av dette bybanestoppet vil påvirke parkering på det som er restarealer, langs Nyhavnsveien, og løse turistbussparkeringen i åpningstiden til Gamle Bergen er ikke avklart.
Mindre veistøy
Ved å velge alternativ 3B, med stoppested som beskrevet på E39, hvor den gamle bompengestasjonen lå, så gir dette ingen miljøbelastninger. Veistøv og støyplagene reduseres betraktelig, 50.000 biler forsvinner hver dag, den ivaretar det positive og gode nærmiljøet, og gir de samme mulighetene for tilkomsten til Nyhavn og Hegreneset. Ny tverrpassasje Nyhavn og Hegreneset blir kortere enn dagens løsning.Kryssforbindelsen mellom Gamle Bergen og Munkebotn som er løst med en gangbro i «kommunedelplan Fjellsiden Nord/ Ytre Sandviken» kan løses med en gangvei på terreng; billigere, enklere og mer miljøvennlig.
Gamle Bergen
Løsningen frigjør arealer for gode parkeringsmuligheter ved å etablere parkeringsplasser i dagens avkjøring fra sørgående løp på E39 ned til Gamle Bergen/ Nyhavn. Denne avkjøringen vil det ikke bli behov for med Bybane på E39. Plassen blir visuelt skjermet for Gamle Bergen, og det er en miljøgevinst.Det er ikke foreslått bybanestopp i Nyhavn for alt 2. Dermed får Sandviken betydelig dårligere kollektivtilbud når vi mister Åsane-bussene.
NHH
I alternativ 1og 2 kommer bybanen til NNH via tunnel, viser seg i dagen, før den igjen føres i fjell. Dette er synlighet. Men om dette skaper identitet eller god byutvikling tviler vi på.Området rundt NHH/ Stemmemyren er et trafikkbelastet område. Området får ingen positive gevinster med de foreslåtte stoppestedene. Trafikkområdet økes i volum med bybanestopp, trafikkterminaler for busser, veibaner må utvides med skinnegående trafikk og sykkelstier. I tillegg må man rive nærbutikker, servicetilbud og flere hus/ blokker for fremføring av banen, og de båndlegger viktige utviklingsarealer for fremtidig vekst for NHH.
Veistøv og avgass
Hvordan dette er miljøvennlige, skaper positiv identitet eller god byutvikling ser vi ikke. Det vi ser er at alternativ 3B ikke har noen av disse negative sidene. Stoppesteder og gode sykkelstier blir lagt på dagens E39, og miljøgevinstene blir som beskrevet ovenfor.Bilene blir ikke borte, men med forlenget Fløyfjellstunnel til Eidsvåg, fjernes all støyproblematikk, og gjør oppsamling av veistøv og avgasser enklere. Alternativ 3B ivaretar det gode miljøet og gir: en miljøvennlig løsning som skaper positiv identitet og god utvikling.
Hva mener du?